Zonnepanelen kosten


Dat we in de problemen komen als onze energiebehoefte niet veranderd is inmiddels duidelijk. Er zijn ook genoeg alternatieven om die problemen op de lange baan te schuiven. Het nadeel daarvan is dat ze, allemaal, nogal wat geld kosten. En geld uitgeven, dat doet men (vooral Nederlanders) niet zo graag. De euro’s rollen echter al een stuk makkelijker, als de eigenaar ervan weet dat ze ooit weer bij hem of haar terugkomen en de investering wordt terugverdiend.

Bij zonnepanelen zijn de kosten een niet te missen punt. De aanschafkosten zijn bij alle types hoog, al maken subsidies het wat draaglijker. Desalniettemin blijft het een flinke sloot geld, die niet iedereen even gemakkelijk uit een oude sok schudt. Uit onderstaand rekenvoorbeeld blijkt echter dat het terugverdienen van de gemaakte kosten prima mogelijk is.

In België zit het een en ander wat anders in elkaar. Daar lopen bepaalde subsidies die in Nederland zijn afgeschaft namelijk nog door. Al met al gokt men erop dat een installatie in dat land met 11 jaar is terugverdiend.

zonnepanelen
Verdiep je in de regelingen met betrekking tot subsidies bij het aanschaffen van zonnepanelen.

Zonnepanelen subsidie

Je eigen elektriciteit opwekken door gebruik te maken van zonnepanelen of -collectors klinkt heel leuk, en is dat ook wel. De factuur die aan de leverancier van de apparatuur voldaan moet worden is echter in veel gevallen behoorlijk pretbedervend. Vandaar dat flink wat overheden subsidies in het leven hebben geroepen. Zo worden burgers geholpen om over de aanschafprijs heen te komen, en stimuleert de gemeente of overheid bovendien het gebruik van groene stroom.

De bedragen die na aanschaf terug te krijgen zijn liegen er niet om. Het is dus een aanrader om je goed in de subsidieregelingen van jouw regio te verdiepen: zo voorkom je dat je onnodig veel geld moet neertellen voor de zonne-energie-installatie. In België, bijvoorbeeld, kun je bijna veertig procent van de aanschafkosten voor rekening van een ander laten komen. Reken jezelf overigens niet té snel rijk: niet iedereen komt namelijk in aanmerking voor dit grote percentage. Het bedrag dat vergoed wordt hangt namelijk af van een aantal eigenschappen van de gekochte installatie. Zo speelt het type mee (zonnecollector of PV-paneel), maar ook de plaats en de hoeveelheid zijn van belang bij de berekening van een financiële tegemoetkoming van hogerhand.

Ga langs de gemeente.

Zoals gezegd is het zeer zeker aan te raden om even langs te gaan bij het gemeentehuis in je woonplaats. Daar weten ze namelijk precies wat er op jouw situatie van toepassing is. Regels die universeel voor het hele land (of zelfs voor de gehele EU) zijn er vooralsnog namelijk niet.

Bron: https://123zonnepanelenvergelijken.nl/