Aan welke eisen moet goede werkkleding voldoen?

werkkleding bouw

Er zijn beroepen die het dragen van bepaalde kleding vereisen. Dat kan verschillende redenen hebben, en zijn helemaal afhankelijk van het type beroep en de werkzaamheden die daarbij horen.

Een belangrijke eis: herkenbaarheid

Een belangrijke reden waarom mensen werkkleding moeten dragen, is herkenbaarheid. In het overgrote deel van de gevallen waarin bedrijfskleding wordt voorgeschreven, speelt de herkenbaarheid van de werknemer hier een belangrijke rol in.

Je kunt hierbij denken aan vrijwel alle beroepen waarvoor een uniform verplicht is. Een NS-medewerker moet herkenbaar zijn voor het publiek, en draagt dus kleding in de kleuren van de NS, met daarbij ook het logo duidelijk zichtbaar. Er zijn meer beroepen waarin dit het geval is. Denk bijvoorbeeld eens aan een politieagent, wel zo prettig als je deze gemakkelijk kunt herkennen. Ook personeel van vliegtuigmaatschappijen, beveiligers en bijvoorbeeld medewerkers van een pretpark dragen duidelijk herkenbare kleding. Zij vervullen een functie waarin zij het aanspreekpunt zijn van hun bedrijf, en waarin het belangrijk is dat het publiek meteen kan zien dat zij bij het bedrijf horen.

goede werkkleding
Eisen van goede werkkleding

Het moet passen bij de werkzaamheden

Niet alleen herkenbaarheid speelt een rol als het gaat om kleding op de werkvloer. Als je het bijvoorbeeld hebt over politieagenten, is de herkenbaarheid van hun uniform zeker een belangrijk aspect. Daarnaast zijn er echter nog andere eisen waar hun kleding aan moet voldoen. Als politieagent moet je je vrij kunnen bewegen, de kleding moet dus comfortabel zitten en genoeg bewegingsvrijheid bieden. Daarnaast is het belangrijk dat de kleding geschikt is voor ieder weerstype, agenten zijn tenslotte het hele jaar door buiten te vinden. Om die reden wordt er vaak gekozen voor een kledingpakket dat uit verschillende onderdelen bestaat, zodat medewerkers zelf kunnen bepalen wat zij die dag dragen. Vaak wordt daarbij gewerkt met laagjes, bijvoorbeeld een shirt en een jas.

Het moet veilig zijn

Zeker als je het hebt over fysiek zware beroepen, is het belangrijk dat de kleding ook veilig is. Werkkleding bouw bijvoorbeeld moet goede bescherming bieden tegen eventuele gevaren waar een medewerker aan blootgesteld kan worden. Denk hierbij een zware objecten die op de voeten kunnen vallen, de reden dat werkschoenen vaak verplicht zijn, maar ook aan kleding die niet makkelijk vlam kan vatten of bestand is tegen chemicaliën. Daarnaast is het natuurlijk ook prettig als de kleding onder zware omstandigheden niet te snel slijt; een bouwvakker die vaak op zijn knieën zit, heeft niks aan een werkbroek waar na twee dagen al gaten op de knieën opduiken. Om die reden wordt er vaak gebruik gemaakt van stevige stoffen die niet snel slijten, met eventueel nog extra bescherming op plekken die erom bekend staan dat ze het zwaar te verduren hebben; denk hierbij bijvoorbeeld aan knieën en ellebogen. Een Storvik werkbroek is hier een goed voorbeeld van, gezien de prijs- kwaliteitsverhouding.