Hoe werken de stoomketels van Kuiper en Zonen?

stoomketel kopen

In de 19e eeuw werden stoomketels al uitgevonden. De stoomkrachtindustrie dankt haar bestaan aan de geboorte van convectieketels. Van 1867 tot de jaren ’20 heeft de stoomketel niet alleen overleefd, maar ook gefloreerd. Hij is een essentieel onderdeel geworden van veel van onze maatschappelijke instellingen. Stoomtechnologie wordt gebruikt in verschillende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de landbouw, bakken, brouwen, cementproductie, automobielindustrie, elektriciteitsproductie en nog veel meer. Kuiper en Zonen is een bedrijf dat al sinds 1918 ruime kennis en ervaring heeft opgebouwd. Zowel nationaal als internationaal. Zij verkopen en onderhouden niet alleen complete industriĆ«le stoomketels, ze verhuren ze ook.

Hoe werken stoomketels?

De werking van een stoomketel is sterk afhankelijk van het gebruik. Het model is echter vergelijkbaar in alle types stoomketels. De reden achter het gebruik van stoom is zijn hoge mobiliteit. En zijn vermogen om grote hoeveelheden energie te vervoeren. In tegenstelling tot water beweegt stoom sneller. Het heeft geen externe drijvende kracht nodig om zich in een pijp van A naar B te verplaatsen. Temperatuur, druk, water en brandstof zijn de hoofdbestanddelen van het stoomproces. Bij verbranding in een oven of verbrandingsmotor kan warmte niet rechtstreeks naar de gewenste bestemming worden overgebracht. Stoom is een veiliger manier om energie over te brengen dan open vuur of heet metaal. Daarom is het heel gewoon om stoom als energiedrager te zien.

Het is vergelijkbaar met het ATP (Adenosine Triphosphate) dat in de menselijke energiecyclus wordt gevonden. In plaats van glucose, een energierijk substraat, te transporteren, breekt het glucose af tot meervoudige moleculen van ATP. ATP staat bekend als de energievaluta. Die energie van cel naar cel overbrengt. Net als ATP is stoom gemakkelijk te transporteren en onstabiel. Soms condenseert stoom terug tot water. En de watermolecule wordt geabsorbeerd in de stoomgenerator. Daarna wordt het weer omgezet in stoom.

stoomketel aanschaffen
De juiste stoomketel aanschaffen

Anders

De stoomketel of stoomgenerator is anders dan een stoommachine. De stoomgenerator is slechts een integraal onderdeel van de stoommachine, die kan worden aangetroffen in voertuigen, treinen en krachtcentrales. Ketels zijn ontworpen met een oven of vuurkist. De vuurkist is het deel van de stoomgenerator dat verantwoordelijk is voor de verbranding van brandstof of de opwekking van warmte-energie. Onder hoge druk zet de warmte-energie water om in stoom. Onzuiverheden, druk en temperatuur zijn factoren die van invloed kunnen zijn op de tijd die water nodig heeft om in stoom te veranderen.

Bij de opwekking van elektriciteit wordt de verwarmde stoom gebruikt om een turbine of een alternator (wisselstroomdynamo) aan te drijven. Kleinere stoomgeneratoren worden gebruikt bij de sterilisatie van apparatuur. De temperatuur van zwembaden kan ook worden gehandhaafd met stoomkracht.

Soorten stoomketels

Stoomketels worden geclassificeerd op basis van hun niveau van technologische vooruitgang. Om de juiste voor uw bedrijf te identificeren, moet een stoomketel onderzoek worden uitgevoerd, daarvoor schakel je natuurlijk de firma Kuiper en Zonen in. Zij kunnen ook zorgen voor de juiste aanschaf van de juiste stoomketel.

Of je het nu beseft of niet, ook jij profiteert van de stoomketel.