De vraag naar IT professionals blijft onverminderd hoog en dat biedt jou als IT’er veel kans op de arbeidsmarkt. Of je nu net uit de schoolbanken glijdt en op zoek bent naar een eerste baan of wanneer je als ervaren IT’er toe bent aan een nieuwe horizon. Je mag het eigenlijk geen nadeel noemen, maar zo’n groot aanbod aan vacatures kan er natuurlijk wel voor zorgen dat het overzicht zoek is. Daarom hier enkele tips die jouw banenjacht in dit werkveld kunnen stroomlijnen.
Brainstorm
Na een brainstormsessie over je toekomstige baan kun je de aangeboden banen veel beter filteren. Je weet dan namelijk niet alleen dat je een nieuwe baan zoekt, maar ook wat voor baan je precies voor ogen hebt. Waar wil je naartoe werken? Welke aspecten van het werkveld spreken je aan? Waar heb je moeite mee of wat wil je leren? En ook, wil je eigenlijk wel in de IT branche aan de slag of liever in een andere sector? Want ook in sectoren als onderwijs en handel ben je als IT specialist gewild.
Motivatie en bijscholing
Wanneer je een duidelijk beeld hebt van waar je naartoe wilt werken, zul je zien dat het ziften door bergen vacatures al een stuk makkelijker wordt. Daarbij gaat dit stukje inzicht je helpen bij het schrijven van motivaties. Nog een voordeel: je krijgt meer duidelijkheid over de eventuele noodzaak tot bijscholing. Zeker als je al langer in de IT sector werkt, zul je het belang van bijscholing kennen om je kennis up to date te houden. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging, dan zul je dus mogelijk wat tijd en energie moeten steken in het verkennen van de laatste ontwikkelingen in jouw sector.
Zoek gericht
Hoe specifieker je zoektermen in de vacaturebanken, hoe groter de kans dat je een baan tegenkomt die past bij jouw wensen. Je kunt ook kiezen voor uitzendbureaus en carrière-organisaties die zich concreet richten op baanbemiddeling in jouw sector. Daarbij geldt weer, wat heb je voor ogen? Een baan om ervaring op te doen? Een traineeship kan dan een fijne eerste stap op de arbeidsmarkt zijn. Juist een duurzame volgende stap op je carrièrepad? Dan past de werkwijze van Progress misschien wel bij jou, waar aandacht is voor je gehele loopbaan. Op https://pro-gress.nl/ lees je meer hierover.
Wees vindbaar
Het omgekeerde kan ook gebeuren. Misschien benadert een recruiter jou namelijk wel. Daarvoor moet je wel vindbaar zijn. Een actueel profiel op een netwerk als LinkedIn kan zeker helpen. Ook kun je jouw cv tegenwoordig gemakkelijk uploaden in diverse vacaturebanken. Daarnaast kun je bij veel uitzendbureaus maar ook op sites van carrière-organisaties zoals pro-gress je contactgegevens achterlaten, eventueel met een vraag die je hebt over een bepaalde vacature. Kortom: laat van je horen. Het kan geen kwaad om meerdere lijntjes uit te zetten.