V-groef laminaat voor in de woonkamer

V-groef laminaat

Laminaat is een vloerbedekking die tegenwoordig veel in huis wordt gebruikt. We hebben eerst een periode gehad dat we tegels gebruikten. Daarover werd dan een vloerkleed gelegd om alles wat warmer te laten aandoen. Om de warmte en sfeer in huis terug te brengen is men overgegaan tot het leggen van houten vloeren. Het is mogelijk om massief houten vloeren te leggen. Dat is een kostbare aangelegenheid. Daarom wordt het vervangende product laminaat tegenwoordig vaak toegepast. Het tegenwoordige laminaat is bijna niet meer te onderscheiden van echt hout. Ondanks dat er tegenwoordig velen zijn die het laminaat in een woonkamer gebruiken, wordt er nog vaak een vloerkleed overgelegd. Het interieur komt hierdoor nog beter tot zijn recht.

Opbouw
Laminaat is een composietmateriaal. Het bestaat meestal uit drie of vier lagen.
De onderste laag maakt men van een of meerdere lagen melanine. Daarop komt dan de drager die van High-Density-Board is vervaardigd. Op deze laag komt een laagje bedrukt papier dat vaak een houtstructuur heeft. Over dit laagje komt vervolgens de kunststof toplaag. Deze kunststof toplaag wordt extra versterkt door korind of aluminiumoxide.

laminaat
Een mooie laminaatvloer voor in de woning geeft altijd een warme uitstraling

Typen
Wanneer we kijken naar de soorten laminaatvloeren kunnen we daarbij 4 typen onderscheiden.
De HPL, de High Pressured Laminate. Deze laminaat soort wordt vooral door zijn grote sterkte gebruikt op die plaatsen die sterk aan slijtage onderhevig zijn. Hij heeft meerdere lagen melanine en ook de toplaag is zeer sterk.
De DPL, de Direct Pressed Laminaat.
De CPL, de Continious Pressed Laminaat. Bij deze laminaatsoort is de toplaag wat dunner dan die van de HPL.
De DPL, de Direct Laminate Printing. Bij deze laminaatsoort wordt de dragerplaat bedrukt.

V-groef laminaat
Laminaat is tegenwoordig zo populair omdat het goedkoop is, weinig onderhoud vergt en ook nog eenvoudig te leggen is. Tegenwoordig wordt vaak V-groef laminaat gebruikt. Het kent meerdere voordelen ten opzichte van het gewone laminaat.
Een V-groef laminaat vloer is praktisch niet meer te onderscheiden van een gewone echte houten vloer. Omdat er een ruimte tussen de laminaatstroken aanwezig is lijken hierbij de stroken op echte houten planken. Indien je daarbij een mooie houtstructuur gebruikt, lijkt het geheel op een gewone houten vloer.
Een V-groef laminaatvloer geeft een luxere uitstraling dan een vlak laminaat. Er zijn meerdere soorten V-groef laminaatvloeren te onderscheiden.
We kennen de;
2V-groef, hierbij zijn de groeven aan de lange zijden van de plank verwerkt.
4V-groef, hierbij zijn de groeven langs de lange en korte zijden verwerkt.
5V-groef, hierbij zijn de groeven rondom de plank verwerkt maar ook over het midden. Hierdoor wordt een tegeleffect verkregen.

De V-groef zorgt voor een mooiere uitstraling van de vloer. Het straalt meer klasse uit. Ook slijt het minder hard dan een gewoon vlak laminaat. Kleine stofdeeltjes en zand wat tussen de groeven komt zijn gemakkelijk op te stofzuigen. Om ervoor te zorgen dat het V-groef laminaat zijn uitstraling behoudt, moet je het met een vaste regelmaat stofzuigen. Wanneer de V-groeven vol met vuil zitten is het gewenste effect weg. Ook moet het totale laminaat goed worden onderhouden om een lange levensduur te verkrijgen.