Van een dichte keuken een open keuken maken


Ooit kocht u een huis met een dichte keuken. Dat die een afgesloten geheel vormde, dat vond u toen helemaal prima. Een groot voordeel was immers dat er niemand vanuit de woonkamer in kon kijken. Om die reden was het dus ook niet zo erg als er afwas stond of uw keukenruimte niet helemaal opgeruimd was. Zelfs de vuile was lag er wel eens in een hoek. Maar tijden veranderen: u wilt de keukenhoek bij de kamer trekken.

Meer ruimte, meer gezelligheid

Want waarom zou de keuken volledig afgezonderd moeten zijn van de rest van de begane grond? Waarom verschillende vertrekken, terwijl ze met elkaar te maken hebben en samen de leefruimte beneden bepalen? Ook vindt u het niet bepaald gezellig dat degene die staat te kokkerellen helemaal niets meekrijgt van wat er in de kamer wordt besproken. Nee, dat moet anders. U wilt de keuken open maken, om een meer open sfeer te creëren en voor meer betrokkenheid en gezelligheid in huis, ook als er bezoek is. En natuurlijk beseft u dat er dan een verbouwing nodig is.

Dragende wand of niet?

Belangrijk om te weten is of de muur tussen beide ruimtes dragend is of niet. Dragend wil zeggen dat hij deels de bovenliggende etage draagt. Het behoeft geen verdere uitleg dat u een dragende muur onder geen enkel beding weg mag halen. Wel kan een aannemer een dragende muur vervangen door een stalen balk. Deze zal door zijn formaat en gewicht, en geplaatst op de juiste hoogte, exact de taak van de dragende muur overnemen. Dat is stap één tijdens het verbouwen. Is het geen dragende muur, dan kunt u deze gerust slopen, en wordt de verbouwing al een stuk eenvoudiger.

Creëer zoveel mogelijk ruimtelijkheid

Uiteraard laat u die stalen balk tijdens het verbouwen netjes weg werken. U vergroot de ruimtelijkheid ook door er voor te zorgen dat zowel vloer als plafond één vlak vormen, alsof er nooit een muur tussen keuken en woonkamer heeft gestaan.

keuken

Inrichten en ruimte voor gezelligheid

Als dit deel van de verbouwing klaar is, voert u de rest van uw plan uit. U laat een bar bouwen, waaraan u kunt eten of een borrel drinken. Ook kunt op de plek waar eerst de muur stond, uw eettafel zetten. U betrekt daardoor de keuken bij de woonkamer, en u zult ervaren wat dat met de sfeer in huis doet. Ons idee: organiseer een klein feestje, met uw beste vrienden.