Betonvloer correct schuren

betonvloer

Een betonnen vloer schuren is een tijdrovende job waarvoor je in principe wel wat ervaring en kennis nodig hebt. De juiste machines, de goede know how en de juiste techniek heb je nodig om je betonnen vloer te gaan schuren. Maar laat dit je niet afschrikken want met de juist tips en de exacte stappen die je moet volgen kan je jouw betonnen vloer weer helemaal top krijgen zonder dat je blauw betaalt door het te laten doen.

Tips

Een mooie betonvloer is prachtig maar het vergt helaas wel wat schuuronderhoud want dan weer een van de nadelen is van een betonvloer. Echter is dit wel nodig om verschillende redenen. Om gewoon doffe vlekken te verwijderen volstaat het om de bovenste laag op te schuren en de vlekken zijn weg. Als je oude vloerbekleding van de beton vloer hebt verwijderd moet je lijmresten verwijderen door te schuren. Als je een betonvloer hebt zal je zien dat deze niet helemaal vlak is, dat is onmogelijk. Maar door de vloer op te schuren kan je oneffenheden gemakkelijk wegwerken. Soms kan het ook zijn dat het tijdens het leggen van een betonvloer, aan het regenen was. Dan heb je een verregende betonvloer. Met diamantschuren kan je dit probleem verhelpen.

schuren betonvloer
Weet jij hoe je een betonvloer kan schuren?

Stappenplan

Er zijn dus verschillende taken waarbij het nodig is om te schuren en voor alle taken heb je aangepast materiaal en een andere bewerking. Over het algemeen maak je gebruik van een vloerschuurmachine met diamanten schijven. Hier vind je de meest voorkomende taken en zo ga je dan te werk:

  • Eén keer schuren met een korrel van 60 is genoeg om de oude coating van je betonnen vloer te verwijderen.
  • Wil je je betonvloer egaliseren? Dan kom je met één schuurbeurt niet toe en kan je best een tweede rondje schuren.
  • Dient je betonvloer gerepareerd te worden? Vaak kom je er met 2 schuurbeurten vanaf en is het probleem dan verholpen.

Bovendien is er een verschil tussen droog schuren en nat schuren. Allebei de opties zijn mogelijk enkel moet je rekening houden met veel stof en vuiligheid tijdens het droog schuren. Echter zie je wel meteen het resultaat. Als je kiest voor nat schuren, daarentegen heb je minder vuiligheid maar je moet dan weer wachten tot je vloer droog is alvorens je het resultaat kan zien.