Tegels: tips & inspiratie

tegel inspiratie

Tegels staan niet alleen mooi, maar zijn ook erg praktisch. Je maakt ze eenvoudig schoon en ze zijn waterdicht, kras- en vlekbestendig. Met tegels creëer jij de basis voor jouw interieur. Maar het aanbod in tegels is enorm. Hoe kies je nu de tegels die het beste bij jouw stijl passen?

Terracotta tegels

De naam betekent letterlijk: “Aarde gebakken”.  Het is ongeglazuurd aardewerk dat erg poreus is. Je kent het misschien wel van bloempotten. Je kunt het ook in jouw huis verwerken in de vorm van tegels. Met Terracotta tegels geef je jouw woning een warme uitstraling en een elegante look.  Doordat deze tegels van klei zijn gemaakt, zijn ze wel vatbaar voor krassen en vlekken. Maar met goed onderhoud en een geschikte beschermlaag kun je deze tegels goed in de badkamer gebruiken.

Om de Terracotta tegels te beschermen kun je deze impregneren wanneer ze nog niet geglazuurd zijn. Hiermee breng je een beschermlaag aan op de toplaag van de steen. Die vuil, vocht en vet voorkomt. Qua onderhoud is het belangrijk om speciale reinigingsmiddelen te gebruiken.

tegel tips
Tegel tips en inspiratie

Marokkaanse tegels

Marokkaanse tegeltjes werden van oorsprong als decoratie gebruikt in badhuizen in het Midden-Oosten. Door de unieke uitstraling die deze handgemaakte tegeltjes geven, zijn ze nu ook razend populair in Nederland geworden. Je ziet ze het meest in de badkamer of keuken maar passen eigenlijk goed binnen iedere ruimte. Door de diversiteit zijn ze in iedere stijl goed te combineren zelfs als keukentegels.

Natuursteen

Met natuursteen creëer je een hele rustige en uiteraard, natuurlijk, look in huis. Ze zijn in veel variaties verkrijgbaar en eenvoudig te onderhouden. De kleuren verschillen van wit tot diepzwart. Het oppervlak van de steen kan op verschillende manieren afgewerkt worden waardoor er een matte glans, een vlampatroon, ruw oppervlak of een sterke glans verschijnt. Dit materiaal staat vooral erg mooi als badkamertegels.

Verschillende soorten natuursteen zijn:

  • Graniet
  • Hardsteen
  • Leisteen

Marmer

Het gebruik van marmer zie je veel terug in grote hotels en spa’s. Marmer creëert echt een stukje beleving en geeft luxe uitstraling.  Ze worden vaak gebruikt als badkamertegels. Je kunt het ook perfect combineren met accessoires waar marmerlook in verwerkt is. De tegels krassen niet snel en zijn daarmee erg geschikt als vloertegels. Marmer staat goed bij natuurlijke materialen als hout, staal en zelfs beton.