Hoe veilig is een smart lock?


Is een smart slot veilig? Dit is een van de meest gestelde vragen aan de slotenmaker. Velen zijn gewend aan de traditionele sloten en durven niet de overstap te doen naar smart sloten. Hier zullen wij enkele belangrijke kenmerken van smartsloten en elektronische beveiliging belichten en nagaan of het inderdaad een veilige keuze is.

  1. Smart sloten kunnen gehackt worden

Slimme sloten zijn handig, maar kunnen, zoals bij elke digitale technologie, worden gehackt. Hoe veilig zijn ze? Wat je moet weten is dat de fabrikanten van smart sloten reageren op nieuwe bedreigingen door nieuw ontdekte kwetsbaarheden in firmware, apps en aangesloten Cloud services te herstellen. Koop daarom ook alleen goede en gecertificeerde producten, want de slimme vergrendelingstechnologie is de laatste tijd aanzienlijk is vooruitgegaan.

  1. Mobiel verliezen

Smartsloten zijn gekoppeld aan jouw smartmobiel en kan je dus vanuit een afstand de deur opendoen. Maar je bent toch bang, want hoe doe je als je jouw mobiel hebt verloren of de batterij is leeg? Er zijn gemakkelijke antwoorden op al deze problemen. Als je jouw smartphone kwijtraakt, kan een andere geautoriseerde persoon eenvoudig jouw toegangsrechten intrekken en je hoeft niet het hele slot te vervangen, zoals je zou moeten doen bij verlies van een conventionele sleutel. Als je batterij leeg is of als een bewoner geen smartphone heeft, kan je jouw oude sleutel natuurlijk ook blijven gebruiken als extra back-up.

  1. Het slot is gemakkelijk te verwijderen

Veel slimme sloten kunnen niet alleen worden gehackt, maar er is ook bewezen dat ze andere kwetsbaarheden hebben, zoals de mogelijkheid om te worden verwijderd met een platte schroevendraaier. Omdat slimme sloten vaak werken met een bestaande nachtschoot, kan dit betekenen dat ze hetzelfde beveiligingsniveau hebben als traditionele sloten. Sommige slimme sloten vereisen dat de nachtschoot bepaalde specificaties heeft voordat ze worden geïnstalleerd. Het slimme slot kan bijvoorbeeld alleen werken met nachtschoten met knop en niet met nachtschoten met dubbele cilinder. Deze beperkingen kunnen het huis kwetsbaar maken, aangezien de huiseigenaar geen extra hardware kan toevoegen voor extra bescherming. Vraag de slotenmaker welke extra beveiliging je kan gebruiken.

Conclusie

Hoe veilig is een smart lock? Ze zijn min of meer zo veilig als een traditioneel nachtslot. Op deze manier is die vraag niet voldoende om je te helpen beslissen of een slim slot iets voor je is. Zie het zo: een smart slot lost veel eeuwenoude problemen van traditionele sloten op. Het biedt het gemak en de connectiviteit die we in de 21e eeuw gewend zijn. Wat gaat het kosten? Het kost ongetwijfeld een paar honderd euro’s meer dan de traditionele sloten. Afhankelijk van jouw voorkeuren, jouw gemak met technologie en jouw persoonlijke verwachtingen, kan het meer kosten. Slimme sloten zijn niet voor iedereen weggelegd, en aangezien ze relatief nieuw zijn, zijn er nog een paar knikken die moeten worden opgelost. Het is een ingewikkelde vraag die, vooral omdat het om jouw huisbeveiliging gaat, veel aandacht vraagt. Maar weet dat je de slotenmaker ook altijd advies kan vragen. Die zal je adviseren op basis van jouw situatie en budget.