Genieten van een mooi vlammenspel

kachel

Een speksteenkachel is een uniek product dat niet te vergelijken is met een conventionele kachel. Een speksteenkachel is – de naam zegt het al – bijna volledig opgebouwd uit stukken speksteen. Alleen kleinere onderdelen, zoals bijvoorbeeld het deurtje en de roosters, zijn van metaal.

Speksteen heeft een zeer bijzondere eigenschap: dit natuurlijke materiaal kan grote hoeveelheden warmte opslaan en vervolgens langzaam en gelijkmatig afgeven aan de omgeving. Vandaar dat deze kachels warmteopslagkachels of warmteaccumulerende kachels genoemd worden.

speksteenkachel
Wie geniet er niet van een mooi vlammenspel?

Een paar uur stoken, een dag warmte

Speksteenkachels zijn niet alleen erg mooi en imposant, ze zijn ook razend populair in landen waar men weet wat stoken is. In Finland staat in bijna elk huis een speksteenkachel, al dan niet met een of twee ovens of met een bankje eraan. Wel logisch als je weet dat een speksteenkachel al na een half uurtje branden volop warmte geeft  en met een paar uur stoken 24 uur warmte uitstraalt.

Het houtvuur in een speksteenkachel hoeft, afhankelijk van de buitentemperatuur, slechts zo’n twee tot vier uur te branden voor 24 uur warmte. Dat betekent thuiskomen in een huis waar de kamer nog redelijk warm is van de vorige avond stoken.

Naast speksteenkachels vallen ook tegelkachels – die gemaakt zijn van chamottesteen – onder de warmteopslagkachels. Deze kachels geven hun warmte voornamelijk middels straling, die vergelijkbaar is met de zon, af aan de ruimte. Dat betekent dat de kachel een vrij constante temperatuur biedt die de hele ruimte vult, in plaats van dat het een lokale warmtebron is, terwijl de rest van de kamer koud blijft.

De meeste mensen stoken ’s avonds, wanneer ze alle tijd hebben om van het vlammenspel te genieten. Een vuurtje aanmaken in een speksteenkachel is kinderspel en kost maximaal vijf minuten. Bijvullen is nauwelijks nodig.

Veel minder hout nodig

Het is niet alleen de behaaglijke warmte die deze stenen kachel zijn charme geeft. Een speksteenkachel verbruikt daarnaast ook nog eens heel weinig hout. Het verbrandingsrendement van zo’n speksteenkachel bedraagt wel 90 tot 95 procent. De verbranding is dus nagenoeg volledig; er blijven nauwelijks as- en roetresten over.

Dat betekent dat je negen keer minder hout verbruikt dan in een open haard en tot 50 procent minder dan in een houtkachel of inbouwhaard. Je kunt er ook eenvoudig hout van een mindere kwaliteit in kunt branden, als het maar goed droog is.

De speksteen voorkomt dat de warmte door de schoorsteen verloren gaat. Daarmee kun je jaarlijks tot wel de helft van je verwarmingskosten uitsparen.

Verder veroorzaakt de gelijkmatige stralingswarmte van een speksteenkachel een minimum aan stof, een goede bijkomstigheid voor mensen met gevoelige luchtwegen, maar daarnaast ook gewoon prettig voor eenieder die geen grote fan is van schoonmaken.

Bron: https://wonenwereld.nl/