Keuze van moeren

keuzen van moeren

Afhankelijk van de materialen die u wil verbinden en de soort verbinding die u wil maken, is het belangrijk om voor de juiste soort moeren te kiezen. Moeren worden op een bout vastgedraaid om een sterke verbinding te bekomen. Die verbinding moet soms aan bepaalde eisen of voorwaarden voldoen om stevig te zijn of net weer losgemaakt te kunnen gemaakt worden. Daarom beschrijven we in dit artikel voor u waar u op moet letten bij het aankopen van moeren voor een klustaak.

Borgmoeren

Om te verzekeren dat een moer niet zal lostrillen, kan u best voor borgmoeren kiezen. Borgmoeren zijn voorzien vaan een kunststoffen borgring die zichzelf stevig vastzet op de bout wanneer ze vastgedraaid wordt. De kunststoffen ring vangt trillingen op zodat ze verbinding niet kan lostrillen. Wanneer u een verbinding wil maken waarvan u weet dat ze af en toe vast- en losgedraaid moet worden, is het slim om voor een volledig metalen borgmoer te kiezen. Die borgmoer is dan niet voorzien van een kunststof borgring maar heeft in de plaats daarvan een ellipsvorm in de borgkraag die zorgt voor wrijvingsweerstand. Zo wordt de moer geborgd op de bout en kunnen ze makkelijk meerdere keren hergebruikt worden. Doordat er geen kunststof borgringetje in zit dat kan smelten, is deze verbinding ook hittebestendig.

moeren
Echte moeren zijn belangrijk om zaken te monteren.

Inslagmoer

Voor houtverbindingen kan er best gebruik gemaakt worden van inslagmoeren. Een inslagmoer is een moer met een platte kop met aan de binnenzijde enkele weerhaken. De moerkan met een hamer in het hout geslagen worden of door middel van een bout in het hout getrokken worden. Dat heeft twee grote voordelen. Het eerste voordeel is dat er door de platkop en het feit dat de moer ingeslagen wordt geen stukken meer uitsteken. Het tweede voordeel is dat de moer vastzit en dus niet kan meedraaien wanneer de bout ingedraaid wordt.