Je tuin opknappen met een taxus

tuinen

De Taxus Baccata is een inlandse naaldboom. Hij groeit erg langzaam, maar leeft lang. Er wordt zelfs gezegd dat hij op onze aarde het langst levende plantaardige wezen zou zijn. Het is de aartsvader van lang levende bossen, en was vroeger altijd de enige groene boom. Deze boom bestaat al zo lang dat men resten gevonden heeft van 140 miljoen jaar geleden. Hij heeft al vele tijdperken en klimaatsveranderingen overleefd. Altijd sterk gebleven en nog steeds levende. 80% van de Europese wouden bestonden uit taxusbomen nadat de gletsjers zich uit de laatste Ijstijd terug hadden getrokken.

Het symbool van dood en wedergeboorte

Taxusbomen zijn ouder dan de lokale kerken. Althans, volgens sommige Engelsen. Zij geloven dat op plekken waar deze bomen groeiden, kerken werden gebouwd. Het feit dat de taxusboom een reputatie heeft van lang leven heeft hij te danken aan zijn manier van groeien. Zijn takken groeien namelijk naar de grond toe als hij niet wordt gesnoeid. Ze gaan wortelen waardoor er nieuwe boompjes ontstaan die gaan opgroeien rond de centrale boomstam als separate, maar verbonden boompjes. Na enige tijd differentiƫren zij zich niet meer van de moederboom. Het begint dan op een geheel te lijken in de vorm van een grote struik met veel takken. Op deze manier werd deze boom het symbool van dood en wedergeboorte, omdat er nieuw leven opbloeit uit het oude.

Gebruik onder het volk

Er werden in Engeland regelmatig rituele bijeenkomsten gehouden onder een Taxus. Deze boom werd ook gezien als een speciale poort die leidde naar de geestenwereld.
Er werden ook stekjes van de Taxus geplant op bijvoorbeeld kerkhoven om hulp te bieden aan de overledenen met het vinden van de weg die leidt naar het hiernamaals.
Ook werden ze vaak langs bepaalde routes geplant om de weg te wijzen, want de boom bleef lang leven en bleef ook altijd mooi groen.
Ook bestaat er een eeuwenoude traditie om het kruis van Jezus te snijden van taxushout.

Taxus
De taxus wordt veel gebruikt in tuinen.

De betekenis van de naam

Taxon; het Griekse woord wat ‘boog’ betekent. Hiervan is het woord Taxus afgeleid. Schilden en bogen werden namelijk van taxushout gecreĆ«erd. Ook is ’toxisch’ (wat giftig betekent) afgeleid van het woord Taxus. Dit komt omdat sommige delen van deze boom giftig zijn.
Anderen beweren weer dat het woord is afgeleid van het Latijnse woord Texo (weven). De bast van de taxus werd in het verleden gebruikt voor vlecht- en weefwerk. Baccata verwijst naar de rode schijn-bessen.
In Nederland heb je een aantal verschillende benamingen voor deze boom, zoals bijvoorbeeld booghout, wijpalm, Iepe en iemenbos.

Waar kan ik een taxus kopen?

De taxusboom is te vinden in verschillende tuincentra, maar is ook online te bestellen in verschillende webwinkels die tuinartikelen aanbieden. Ook zijn er speciale kwekerijen die gespecialiseerd zijn in het kweken van deze boom. Hier is ongetwijfeld hoge kwaliteit te vinden!