Aanhangerrijbewijs BE: wat je moet weten

Aanhanger

Je kan met een autorijbewijs een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo. Als je bezig bent met klussen is zo een aanhanger essentieel. Als je een aanhanger met meer trekvermogen wilt vervoeren, dan moet je een extra rijbewijs daarvoor hebben. Je hebt voor een aanhangerrijbewijs twee mogelijkheden: rijbewijs B+ en rijbewijs BE. Met rijbewijs BE mag je een aanhanger van maximaal 3500 kilo trekken. We gaan je in dit artikel aan aantal dingen vertellen over rijbewijs BE en we gaan je een aantal tips geven voor het halen van rijbewijs BE.

Wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Je vraagt jezelf misschien wel af: ‘Wanneer heb je rijbewijs BE nodig?’ Je hebt rijbewijs BE nodig als het leeggewicht en het laadvermogen boven de 3500 kilo uitkomt. Je hebt voor het rijbewijs BE geen apart theoriecertificaat nodig, maar moet je wel slagen voor het praktijkexamen bij het CBR. Om het examen succesvol af te leggen heb je in veel gevallen een aantal rijlessen nodig zodat je alles goed onder de knie krijgt. Je kan na het halen van je rijbewijs BE op zoek naar een aanhangen. Je zou bijvoorbeeld een BW trailer kunnen kopen of je zou voor Anssems trailer kunnen gaan.

Wat zijn de eisen voor rijbewijs BE ?

Er zijn een aantal eisen voor het halen van je rijbewijs BE. Je moet ten eerste al in het bezit zijn van een rijbewijs B, oftewel een auto rijbewijs. Daarnaast moet je minimaal achttien jaar oud zijn en een theoriecertificaat is verplicht. Een praktijkexamen afleggen voor het rijden met aanhanger is ook verplicht.

Aanhanger met rijbewijs B

Je hebt dus rijbewijs BE nodig als het leeggewicht en het laadvermogen boven de 3500 kilo uitkomt, maar welke aanhanger kun je rijden met rijbewijs B oftewel een autorijbewijs? Het is goed om te weten dat je met een rijbewijs B een aanhanger mag besturen, onder bepaalde voorwaarden. Het leeggewicht plus het laadvermogen van de auto en de aanhanger samen mag niet boven de 3500 kilo uitkomen. Je mag een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo. Je zou ook een aanhanger mogen trekken die meer dan 750 kilo weegt, als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3500 kilo uitkomen.

Trailer
Trailer voor het klussen gebruiken.

Wat zijn de kosten voor rijbewijs BE?

De kosten voor rijbewijs BE wordt bepaald door de kosten voor de rijlessen, een gezondheidsverklaring en het praktijkexamen. Het is lastig om een vaste prijs op te noemen omdat het aantal benodigde lessen erg verschillend is per persoon.