Wat moet je weten over het rijden met een aanhanger?

Aanhangers

Wanneer jij veel spullen moet vervoeren en je hebt niet genoeg plek in de achterbak van de auto, is een aanhanger heel erg prettig. Aanhangers worden ook vaak gebruikt bij een verhuizing of wanneer er veel spullen weggegooid moeten worden. Wil jij een aanhanger huren? Doe dat dan bij Spapens Verhuur. Zij zorgen ervoor dat jij veilig kan rijden met de aanhanger. Maar waar moet je allemaal opletten bij het rijden met een aanhanger? Ben jij benieuwd lees dan verder. 

Hoe hard mag je met een aanhanger rijden?

De snelheid die jij mag rijden met een aanhanger is afhankelijk van het gewicht van de aanhanger. Is jouw auto + aanhanger onder de 35000 kilo, dan mag je op snelwegen 90 kilometer per uur rijden. Is het gewicht hoger dan 3500 kilo dan mag je maximaal 80 kilometer per uur rijden. Deze regels gelden in Nederland. Ga je met een aanhanger naar het buitenland, dan is het verstandig om dit van te voren even op te zoeken. 

Kan je zomaar met een aanhanger rijden?

Het rijden met een aanhangwagen is heel handig. Het bespaart je ook nog eens tijd. Je hoeft bijvoorbeeld tijdens een verbouwing minder vaak te rijden om de troep weg te gooien. Alleen is het niet toegestaant om zomaar met elke aanhanger te rijden. Voor zwaardere aanhangwagens moet je wel een speciaal rijbewijs hebben, maar bij normale aanhangwagens is dat niet nodig en mag je dus met een rijbewijs B een aanhanger rijden. Met een rijbewijs B is het toegestaan om een aanhanger te trekken van maximaal 750 kilo. het is ook toegestaan om een aanhangers trekken van meer dan 750 kilo, zolang het gewicht en laadvermogen van de auto maar niet boven de 3.500 kilo komt. Met een rijbewijs B+ mag je wel een aanhanger trekken met een hoger gewicht + laadvermogen. Dit gewicht gaat tot maximaal 4250 kilo.  

Aanhanger
Aanhanger voor een auto.

Hoe moet je achteruit rijden met een aanhanger?

achteruitrijden met een aanhangwagen is lastiger dan normaal. Dit komt onder andere omdat je minder ziet. Denk van te voren altijd goed na welke kant je op wilt en of er obstakels in de buurt zijn. Onthoud wel dat de aanhangwagen anders draait dan de auto. Je moet bijvoorbeeld je stuur naar rechts draaien als je naar links wilt met de aanhangwagen. Houd ook in de gaten dat de hoeken van de auto en de aanhangwagen elkaar niet raken. Zo voorkom je dat ze elkaar aanraken. Houd tijdens het parkeren goed de ruimtes in de gaten zodat je geen krassen of botsing maakt.