Verkoopmakelaar: nodig of niet?

Verhuizen

Als je wilt gaan verhuizen, zijn er veel dingen die geregeld moeten worden. Je zal onder andere je huis te koop moeten zetten en moeten verkopen. De meeste mensen besluiten voor dit proces een verkoopmakelaar aan te nemen, maar is dit nou echt nodig of niet? We gaan je er in dit artikel alles over vertellen. 

Wat doet een verkoopmakelaar?

Het is ten eerste handig om te begrijpen wat een verkoopmakelaar nou eigenlijk precies doet. De specialiteit van een verkoopmakelaar, zoals je zelf waarschijnlijk al kon raden, is het verkopen van huizen. De verkoopmakelaar onderzoekt de marktomstandigheden, voor welke prijzen huizen in de omgeving verkocht worden en hoe lang hij denkt dat het gaat duren voordat je huis verkocht is. De verkoopmakelaar bepaalt samen met jou de vraagprijs en plaatst je huis op een makelaarssite zoals Funda of de Huizenbemiddelaar. Dit is iets wat alleen makelaars kunnen doen en versnelt het proces. Je kan je huis verkopen met de Huizenbemiddelaar Zundert bijvoorbeeld. Daarnaast regelt de verkoopmakelaar de bezichtigingen, stelt de koopcontracten op en regelt alles met jouw notaris.

Wat zijn de voordelen?

Door de ervaring en kennis van een verkoopmakelaar maakt hij het verkoopproces een stuk makkelijk. Alles wordt uit je handen genomen en wordt voor je geregeld. Een verkoopmakelaar helpt met sneller een koper te vinden. Dit wordt gedaan door je huis op een makelaarssite zoals de Huizenbemiddelaar te zetten, telefoontjes van geïnteresseerden aannemen, vragen beantwoorden en bezichtigingen regelen. Door de ervaring en kennis in onderhandelen, kan de verkoopmakelaar voor een hogere verkoopprijs zorgen. Verder wordt vrijwel al het papierwerk voor je geregeld. Je hebt dus uiteindelijk ook minder stress en meer vrije tijd. 

Verbouwen
Verbouwen in een nieuwe woning.

Je huis verkopen zonder verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar brengt heel veel voordelen met zich mee en eigenlijk vrijwel altijd bij het verkopen van een huis wordt samengewerkt met een verkoopmakelaar. Dit komt omdat zelf je huis verkopen een stuk moeilijker is en heel veel tijd, kennis en energie kost. Je moet bijvoorbeeld zelf de vraagprijs vaststellen, adverteren, de bezichtigingen leiden en de onderhandelingen voeren. Er zijn ook veel valkuilen waar je bewust van moet zijn. Zelf je huis verkopen is dus best een taak en er wordt daarom meestal gekozen voor het inschakelen van een verkoopmakelaar bij het verkopen van een huis.