Het gebruik van een afkortzaag

zagen

Van doe-het-zelver tot professional

Een klusjesman zonder afkortzaag is geen klusjesman. Zowel de professionele aannemer als de doe-het-zelver zullen toegeven niet zonder afkortzaag te kunnen werken. Een afkortzaag, ook wel verstekzaag of radiaalzaag genoemd, is een gemotoriseerde, vaststaande machine met een snel roterend, cirkelvormig zaagblad. Afhankelijk van het type zaagblad kan je met een afkortzaag zo goed als alle soorten materiaal zagen.

Verschillende zaagbladen

De afkortzaag is bedoeld om staafvormige voorwerpen af te korten of in een hoek verstek te zagen. In tegenstelling tot de cirkelzaag, is het met een afkortzaag niet mogelijk inzaging over langere afstand te zagen. De lengte en diepte van de inzaging, is afhankelijk van het zaagblad en de armlengte van je toestel. Standaard zaagbladen bestaan is groottes van 190mm tot 305mm. Afhankelijk van het materiaal dat je wenst in te korten, kies je het zaagblad. Je kan begrijpen dat je voor hout te zagen een andere zaagblad nodige heb dan wanneer je metaal wenst te zagen.

Horizontaal en verticaal verstek

Een afkortzaag ziet er heel anders uit dan een cirkelzaag. De afkortzaag kan opgedeeld worden in 3 grote delen. De voet of zaagtafel, de arm met scharnier en het zaagblad. Het zaagblad wordt aangedreven door een motor die bovenaan de arm bevestigd is. De meeste afkortzagen hebben aan de achterkant van het zaagblad een opvangzak om het zaagsel op te vangen. Afkortzagen zijn zowel horizontaal als verticaal verstelbaar. Dit maakt het mogelijk zowel verticaal als horizontaal in verstek te zagen. Op de zaagvoet staat het aantal graden waarin de zaag ingesteld kan worden. Op deze manier kan je al je materialen perfect verstek zagen.

cirkelzaag
De afkortzaag ziet er heel anders uit dan een cirkelzaag.

Afkortzaag met trekfunctie

Voor een kleine meerprijs kan je ook een afkortzaag met trekfunctie aanschaffen. Bij deze toestellen is de arm geïnstalleerd op twee geleidende buizen waarover de arm getrokken kan worden. Het voordeel van deze toestellen is dat het zaagblad een grotere zaagafstand heeft. Op deze duurdere modellen staat ook een laser voor een perfecte inzaging. De laser projecteert een rode lijn op het te zagen voorwerp, waardoor je perfect kan zien waar de zaagsnede komt.

Informeer je bij een speciaalzaak

Afkortzagen heb je in alle groottes en kwaliteiten. Voor de juiste keuze ga je best langs bij een speciaalzaak. Zij zullen u verder informeren over de mogelijkheden van de toestellen en keuzes in zaagbladen. De prijs van een afkortzaag varieert van 70 euro tot 2000 euro en meer.