Juist prioriteiten stellen als VvE: 3 Tips

tips voor onderhoud gebouwen vve

Woon je in een appartementencomplex waarbij jijzelf de huiseigenaar bent van je woning, dan ben je hoogstwaarschijnlijk ook lid van de vereniging van eigenaren (VvE). De VvE is de groep die de belangen behartigt van alle bewoners en verantwoordelijk is voor zaken als administratie van het pand als geheel, contracten met externe partijen en het onderhoud van het pand.

Daarnaast is de VvE ook verantwoordelijk voor de invulling en het bijhouden van gemeenschappelijke ruimtes. Een VvE kan zo aardig wat werk te doen krijgen, waar de eigenaren naast hun eigen werk mee aan de slag moeten.

Wil je succesvol een VvE blijven besturen met zijn allen, dan zijn er een aantal tips die hierbij kunnen helpen.

  1. Kies voor vaste lokale partners

De VvE moet diverse zaken regelen. Doorgaans zijn dit terugkerende zaken. Hierbij kan gedacht worden aan belastingaangiftes, kosten voor onderhoud en zo nu en dan de aankoop van zaken. Daarnaast kan het ook zijn dat er vaste schoonmakers ingehuurd moeten worden om gemeenschappelijke ruimtes schoon te houden.

Om de werkdruk voor de VvE te beperken kan er gekozen worden voor vaste lokale partners. Met hen kunnen afspraken gemaakt worden over vaste momenten waar er bijvoorbeeld onderhoud moet plaatsvinden.

VvE onderhoudstips
VvE onderhoudstips

Ben je bijvoorbeeld een VvE (beheerder) in Rotterdam, kies dan voor een bouwbedrijf in Zuid-Holland om het vaste onderhoud uit te voeren en om bouwkundige adviezen af te geven, mocht het bedrijf dit ook doen.

  1. Beheer uitbesteden

Het beheren van een VvE neemt erg veel tijd in beslag. Hoewel met name het bestuur druk kan zijn en dit slechts een klein deel is van alle leden, kan het goed zijn dat er onvoldoende leden zijn die hiervoor beschikbaar zijn.

Het is verstandig om het beheer van de VvE in dergelijke gevallen uit te besteden aan een professionele VvE beheerder. Hoewel dit kosten met zich meebrengt, weet je als bewoners zo zeker dat de VvE goed beheert wordt en er geen fouten gemaakt worden die alleen maar meer kosten of zelfs schade kunnen opleveren.

Ook hier geldt dat je eenvoudig een lokale VvE beheerder kunt vinden die de regio kent en dus ook gebruik maakt van de eerdergenoemde lokale partners voor optimaal VvE beheer.

  1. Luister altijd goed naar de wensen

De VvE bestaat om alle leden tevreden te houden en een goede route te vinden waar iedereen zich in kan vinden voor wat betreft het beheren van de VvE.

Zit je in het bestuur van de VvE, luister dan dus ook goed naar de meningen van alle leden, ook wanneer je het er zelf niet mee eens bent. Je zit in het bestuur om er voor alle leden te zijn, wat betekent dat je eigen mening slechts één van de vele meningen is wanneer het aankomt op het maken van smaakkeuzes bijvoorbeeld.