Kiezen voor een akoestische vloer


Wanneer je in een appartementencomplex woont zul je er misschien ook wel eens last hebben van geluidsoverlast. Het hoeft dan nog helemaal niet te gaan over extreme overlast, zoals feestjes. Het zou ook kunnen dat de bovenburen een stoel aanschuiven of door hun woning lopen. Hetzelfde kan ook in gewone woonhuizen voorkomen, dat de etage erg gehorig zijn en dat je exact weer wat je huisgenoten boven je of onder je aan het doen zijn. Hier is wel wat aan te doen. Vloeren die gehorig zijn kunnen voorzien worden van een akoestische isolatievloer. Op deze manier krijg je een akoestische vloer, die geen overlast meer zal geven.

Waarom een akoestische vloer?

Hoewel het aanbrengen van een akoestische geluidsisolatie op de vloer absoluut helpt is het niet zo dat de vloer de schuldige is. Het is normaliter de gehele constructie van een gebouw die ervoor zorgt dat geluiden zich naar andere verdiepingen kunnen begeven. Het geluid beweegt zich namelijk voor door trillingen. Wanneer trillingen door de wanden van de constructie komen, dan is het eenvoudig om een andere verdieping te bereiken, met de nodige overlast als gevolg. Veel gebouwen zijn dusdanig gebouwd dat constructievloeren en de dekvloeren met elkaar in contact staan. Vrijwel altijd heeft dit geluidsoverlast tot gevolg. Een akoestische vloer laten leggen hoef je natuurlijk niet enkel te doen bij geluidsoverlast. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld een muziekstudio in je woning gebouwd hebt, dan is het verstandig om deze ruimte te voorzien van een akoestische vloer en eventueel ook de wanden.

akoestische vloer
De akoestische vloer is perfect wanneer het geluid gereduceerd dient te worden.

Waar moet geluidsisolatie aan voldoen?

Een eerste eis waar geluidsisolatie aan moet voldoen is het feit dat het sterk en veerkrachtig blijft, ook als het zwaar belast wordt. Als de veerkracht er namelijk uit is, dan zal de functie van geluidsisolatie sterk verminderen. Ook mag het niet vervormen, zodat het niet meer op zijn plaats blijft liggen. De vloer zal dan niet meer geheel akoestisch geïsoleerd zijn.

Soorten geluidsisolatie voor bepaalde vloeren

De meeste vloeren zijn van beton of van hout. Er zijn dan ook verschillende isolatiematerialen die voor de ene vloer beter zijn dan de andere. Voor betonnen vloeren wordt vaak gekozen voor polyethyleenschuim. Dit is verkrijgbaar in matten en kan de druk van een betonnen vloer aan. Gemiddeld is een dergelijke mat 3 tot 5 centimeter dik en dat is dik genoeg om te voldoen aan een akoestische vloer.

Houten vloeren vergen een iets andere aanpak. Het beste is om een isolatielaag aan te brengen in de open ruimte onder de vloerplanken. Dit kun je het beste doen met een minerale wol, zoals glaswol. Dit dempt het geluid enorm en je hebt tevens een goede thermische isolatie aangebracht. Eventueel kun je de houten vloer nog afwerken met speciale geluidsisolerende sandwichplaten.

Afwerking van de vloer

Wanneer de geluidsisolatie is aangebracht en je de vloer wilt afwerken met tegels, parket of natuursteen, dan moet je ervoor zorgen dat er geen contact gemaakt wordt met de wanden. De ideale situatie is om een afstand van 8 tot 10 millimeter open te houden tussen de vloer en de wanden. Zorg bij het aanbrengen van de plinten dat ze aan de wand komen te zitten en geen contact met de vloer maken. Dit is de beste manier om eventueel contact met andere verdiepingen te voorkomen.