Riool vernieuwen


We stonden op het punt om te beginnen met de verbouwing van ons jaren ‘30 huis in Rotterdam, maar op dat moment raakte de wc verstopt. Dat zette ons aan het denken, hoe goed zijn de leidingen van ons huis? Naast het verhelpen van het probleem wilden wij ook de leidingen goed laten controleren. In deze zoektocht kwam ik uit bij Rioolprobleem Kwijt, Rioolprobleem Kwijt schakelde mij door naar Ontstoppingsdienst Rotterdam

Verstopping verholpen

Om wel gewoon gebruik te kunnen maken van het toilet werd de verstopping diezelfde dag nog verholpen. Door vakwerk was de verstopping binnen een half uur verholpen. Waarna wij gevraagd hebben om de leidingen in heel het huis eens goed te inspecteren. Als we met de verbouwing aan de slag zouden gaan en de leidingen waren aan vervanging toe, konden we dit zo goed meteen laten doen. 

last van verstopt riool
last van verstopt riool

Rioolinspectie

De vakman legde ons uit dat het heel verstandig is om een inspectie te laten doen, zeker bij een ouder huis. De leidingen hebben behoorlijk wat te lijden in al die jaren onder de grond. Uit de inspectie kwam naar voren dat de leidingen over het algemeen goed waren, maar dat er één zwakke plek in zat. We hebben gelijk een afspraak gemaakt om dit deel te laten vervangen. Tijdens het vervangen legde de vakman ons uit dat het nog best wel risicovol kan zijn, als het nieuwe stuk niet goed verbonden wordt met de rest van de leiding, kan dit zorgen voor lekkage. Na het aanleggen van het nieuwe stuk is dit uiteraard uitgebreid getest, maar het werkte prima. 

Eind goed, al goed

Na het verhelpen van de verstopping en het vervangen van het zwakke deel van de leiding, konden we vol goede moed beginnen aan de verbouwing. Inmiddels is het hele huis verbouwd en zijn we heel blij dat we de keuze hebben gemaakt om de riolering te laten inspecteren. Met een nieuwe badkamer en een nieuw toilet zitten we er niet op te wachten om achteraf de leidingen te laten vervangen, het had namelijk zomaar kunnen zijn dat een deel van de vloer van de badkamer er dan uit had gemoeten. Mocht je een ouder huis hebben of gaan kopen, kan ik dan ook zeker aanraden om een inspectie uit te laten voeren. Het kan namelijk zomaar zijn dat er al ergens een verstopping in de maak is of dat een deel van je leiding niet goed meer is. Het is beter om hier op tijd bij te zijn, hoe eerder een mankement aan het licht komt, des te makkelijker het is om dit te verhelpen. Daarnaast gaf de vakman ons de tip mee om goed op te passen met wat er door het riool gespoeld wordt. Doordat de leidingen in oudere huizen over het algemeen een kleinere doorgang hebben dan nieuwe leidingen, kan er al een verstopping ontstaan door het gebruik van te dik toiletpapier. Daarnaast belanden er vaak etensresten en haar in de leidingen. Veel mensen spoelen dit door de leidingen zonder er verder bij na te denken, maar dit kan voor vervelende verstoppingen zorgen.