Welk type vloer bij vloerverwarming?

Vloerverwarming op de slaapkamer

Vloerverwarming is erg prettig in huis. Je hebt altijd warme voeten en je hebt ook geen lelijke kachels in zicht. Bovendien is vloerverwarming ook nog eens energiezuinig, je warmt de ruimte op een egale manier op waardoor je minder warmte kwijtraakt. Bij vloerverwarming is het wel belangrijk dat je er een geschikte vloer oplegt, niet alle vloersoorten zijn namelijk even geschikt. Is laminaat bijvoorbeeld een geschikt keuze of kan je toch beter voor een PVC vloer of houten vloer kiezen? Benieuwd wat voor vloeren wel geschikt zijn? Lees hieronder alles over de vloerbekledingen die je bij vloerverwarming kan gebruiken.

Natuursteen; tegels, beton en meer

Natuursteen, of vloerbekleding op basis van natuursteen, is de beste keuze voor een vloer met vloerverwarming. Steen heeft een hoge thermische geleidbaarheid, dit zorgt ervoor dat de vloer snel opwarmt en dat de warmte ook erg lang wordt vastgehouden. Op deze manier wordt de energie ook op de meeste efficiënte manier gebruikt, het is dus ook nog eens de meest duurzame optie. Omdat de vloer natuurlijk vaak en langdurig verwarmt zal worden is het wel belangrijk dat je de vloer op de juiste manier legt. Bij tegels en beton is het bijvoorbeeld belangrijk dat je genoeg ruimte overlaat en dat je uitzetvoegen gebruikt. Wanneer dit niet gebeurt kan het zo zijn dat er scheuren en barsten ontstaan wanneer de vloer uitzet door de hitte.

 

Ook in de woonkamer kun je vloerverwarming aanleggen

Parket en hout

Afhankelijk van de specificaties van de vloer is het zeker mogelijk om hout op vloerverwarming te leggen. Hout is wel een isolerend materiaal, hier moet je rekening mee houden wanneer je een houten verwarmde vloer wilt. Je kan dus beter voor een wat dunnere vloer kiezen, zo wordt de warmte beter doorgelaten en zal er dus minder energie nodig zijn om de ruimte te verwarmen. Net zoals bij steen moet je bij een houten vloer opletten dat deze op de juiste manier wordt gelegd. Een zwevende vloer is namelijk geen goede keuze, de ruimte tussen het hout en de ondervloer werkt als een isolerende laag waardoor je veel warmte verliest. Ook zijn er bepaalde houtbewerkingen die beter tegen hitte kunnen, gedroogde houten vloeren kunnen goed tegen warmte.

Andere vloeren bij vloerverwarming

Hoewel bij vloerverwarming de voorkeur naar natuurlijke materialen zoals hout en steen gaat zijn er ook ander opties. PVC in combinatie met de juiste ondervloer is een prima keuze. Wil je dat de vloer zacht én warm is, dan zijn er verschillende tapijten die ook geschikt zijn. Laminaat kan ook gebruikt worden, maar het is niet het beste materiaal. Als je graag een vloer met houtlook wilt is een houten vloer of PVC vloer beter in combinatie met vloerverwarming.