Verschillende soorten mechanische afdichtingen

Afdichtingen komen in talloze soorten, vormen en groottes. Zo heb je stangafdichtingen, o ringen, oliekeerringen, ga zo maar door. Daarnaast zijn er ook mechanische afdichtingen. Die mechanische afdichtingen komen ook weer in talloze ontwerpen. Je leest hier alles over de meest voorkomende soorten mechanische afdichtingen.

Grofweg zijn de mechanische afdichtingen in te delen in de volgende types:

  • Pusher
  • Non-pusher
  • (Un)balanced
  • Cartridge
  • Conventioneel

Pusher en non-pusher

Pusher afdichtingen maken gebruik van een secundaire pakking die langs de as beweegt om zo druk te behouden op de loopvlakken. Deze afdichtingen zijn het goedkoopst. Echter kan de secundaire afdichting invreten op de as, dat is een nadeel. De non-pusher afdichtingen hebben geen secundaire pakking die mee beweegt. Deze afdichtingen zijn iets duurder.

Unbalanced en balanced afdichtingen

Een afdichting is gebalanceerd als er rekening is gehouden met de druk op de loopvlakken die veroorzaakt wordt door druk van binnenuit. De pakkingsbusdruk wordt verdeeld over een groter oppervlak. Afdichtingen als deze zijn makkelijk te herkennen.

Cartridge afdichtingen

Deze soort afdichtingen bestaat uit een mechanische pakking op een asbus die als geheel over de as of asbus geplaatst kan worden. In dat opzicht zijn ze ook erg makkelijk te installeren waardoor er daar ook niet snel iets mis zal gaan. Cartridge afdichtingen zijn wederom redelijk prijzig, maar wel onderhoudsvriendelijk. Wel goed om te weten is dat cartridge afdichtingen niet altijd passen. Wanneer er bijvoorbeeld te weinig ruimte is in het huis zijn deze afdichtingen niet geschikt.

Conventionele (samengestelde) afdichtingen

Soms zijn enkelvoudige pakkingen niet voldoende voor de hedendaagse toepassingen. Wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met giftige en/ of gevaarlijke stoffen en lekkage voor smering voorkomen moet worden, of wanneer je schurende suspensies rondpompt wat erge slijtage als gevolg heeft. Daarnaast kunnen afdichtingen droog komen te staan. Om al deze situaties tegen te gaan en op te lossen zijn cartridge afdichtingen ontwikkeld. Deze afdichtingen zijn behuisd twee setjes van asafdichtingen waartussen een vloeistof spoelt. Die vloeistof zorgt voor de koeling en smering van de loopvlakken. De keus tussen een enkelvoudig seal en een dubbel uitgevoerd seal heeft vooral te maken met de kosten van de aanschaf afgezet tegen de kosten van onderhoud en downtime veroorzaakt door falen van afdichtingen.