Uw woning verbouwen tot seniorenwoning, hoe doet u dat?

Seniorenwoning

Het huis en de buurt waar u woont, bevalt u. Het liefst wilt u daar uw laatste levensfase doorbrengen. De vaak oudere woningen zijn daarvoor nog niet geschikt. Er zal dus een verbouwing moeten plaatsvinden. Op seniorenportaal.nl staan veel goede tips.

Hoe maak je de woning geschikt voor een seniorenwoning?

Het interieur aanpassen

Allereerst moet er goed gekeken worden naar het interieur. Welke meubels kunnen er weg. Ook kun je meubels meer tegen de wand aan plaatsen. Wilt u liever andere meubels, dan kunt u zeker op een woonwebsite de meubels vinden die u zoekt. Het is belangrijk om ruimte te creëren. Dit is nodig als u zich met krukken, een rollator of rolstoel moet verplaatsen in huis. Er moet voldoende draairuimte zijn voor de rolstoel. Vaste vloerbedekking, losse matjes of kleedjes zijn niet handig. Neem liever een vlakke ondergrond, zoals vinyl of hout.

seniorenwoning verbouwen
Is uw woning geschikt voor senioren?

De verbouwing

Is er een kleine of grote verbouwing nodig? Een goede aannemer of architect kan u hiermee prima helpen. De hele woning moet goed toegankelijk zijn met een rolstoel. De deuren en gangen moeten breed genoeg zijn. Drempels moeten weggehaald worden.
In de keuken en in de badkamer kunnen speciale kranen geplaatst worden met temperatuurbegrenzing. Een veilig kooktoestel, zoals een inductie kookplaat is zeer geschikt. Een traplift kan in elk huis geplaatst worden. Deze zijn gemakkelijk zelf te bedienen.
De badkamer moet ook ruim zijn. Er zijn wat aanpassingen nodig. Er zijn mooie instapdouchecabines te koop. Je kunt een verhoogd toilet nemen en handgrepen laten plaatsen. Een uitklapbaar stoeltje in de douche is onmisbaar. Een noodkoord of ander persoonlijk alarmsysteem is veilig in de badkamer.

Als u twee kleine slaapkamers hebt, dan kunt u hiervan een grote slaapkamer maken. U kunt een speciaal seniorenbed kopen. Er zijn bedden verkrijgbaar, waarvan het hoofd- en/of voeteneinde verstelbaar is. Met een papegaai (bedheffer) kunt u zich gemakkelijk in bed verplaatsen of optrekken. Deze hangt boven het bed. U kunt deze in elke thuiszorgwinkel krijgen. Bedbeugels kunnen ook geplaatst worden.
Verder is een goed ventilatiesysteem van belang, evenals goede zonwering, goede isolatie en goede verlichting.

Kijk ten slotte eens op een goede woonwebsite voor inspiratie. Op seniorenportaal.nl kunt u alles vinden over bouwen, verbouwen en renoveren.