De tuin veranderen en wat daar zoal bij komt kijken

bomen verwijderen tuin

In deze periode van het jaar zien we veel mensen hun tuin aanpakken. Je wilt immers in de zomer heerlijk kunnen genieten van je tuin. Zittend onder je nieuwe terrasoverkapping, genietend van het stromende water van je net aangelegde vijver en nippend aan je glas terwijl je op je nieuw bestrate terras geniet. Voordat het zover is, moeten er eerst nog wel een hoop dingen gebeuren. Zo dien je de oude bestrating van je tuin eruit te halen, de beplanting verplaatsen en misschien ook wel enkele bomen verwijderen. Gelukkig kun je stap voor stap aan de slag en is het in sommige gevallen ook wel verstandig om professionele hulp in te schakelen.

De voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat, is het verstandig een tekening of schets te maken waarin je jouw ideale tuin tekent. Waar komt wat? Vergeet ook niet hierin de elektriciteitspunten op te nemen, zodat je daar bij de aanleg rekening mee kunt houden. De eerste stap naar een nieuwe tuin, is het verwijderen van de oude. Dat betekent dat je aan de slag kunt om oude bestrating eruit te halen en planten en struiken kunt verwijderen. Wil je de planten straks weer terugplaatsen, dan dien je hier bij het verwijderen rekening mee te houden. Probeer de gehele wortel mee te nemen en plaats de plant eventueel elders, zodat deze straks weer gebruikt kan worden.

bomen verwijderen
bomen verwijderen in de tuin

Bomen verwijderen

Bomen zijn echte blikvangers in de tuin. Toch kan deze bij jouw tuinverandering erg in de weg staan. Je kunt kijken of je de boom eventueel kunt verplaatsen, maar wanneer dat niet het geval is, dien je deze te verwijderen. Voor het verwijderen van bomen heb je vaak een vergunning nodig. Ook is dit een gevaarlijke klus, zeker bij een grote boom, die je wellicht beter aan een professional over kunt laten. De boom verwijderen kan op verschillende manieren. Zo kun je de boom kappen, waarbij je de boomwortels gewoon laat staan, maar je kunt de boom ook rooien. In dat geval worden ook de wortels en boomstronk verwijderd. Je kunt hier nu bijvoorbeeld een terrasoverkapping plaatsen.

De tuin aankleden

Nu de tuin helemaal leeg is, kan het echte werk beginnen. Pak je tekening er maar bij en ga structureel aan de slag. Werk eerst een hoekje af voordat je aan een andere hoek begint en voor je het weet geniet je straks op je terras van een heerlijk kopje koffie in de ochtendzon!