Zelf groot gereedschap gebruiken: aanrader of niet?


Wanneer je voor een grote verbouwing in of om je huis staat, heb je vaak ander gereedschap nodig dan je zelf in huis hebt liggen. Is het verstandig om dit aan te schaffen of te huren, of kun je er in dit soort gevallen beter voor kiezen om het werk uit te besteden?

De ene klus is de andere niet

Zelfs als je niet zo handig bent, zijn er tal van klussen in en om het huis die je prima zelf kan doen. Om de boel te schilderen bijvoorbeeld, hoef je niet of nauwelijks nieuwe materialen aan te schaffen, en met een beetje oefenen kan iedereen het. Ook een kleine boormachine hebben de meeste mensen wel in huis. Prima om eens een gaatje in de muur te boren of om andere kleine klussen mee uit te voeren. Een schuurmachine bedienen gaat de meeste mensen ook nog prima af, terwijl je in de meeste huishoudens ook aardig wat tangen, schroevendraaiers en zagen vindt. Allemaal materiaal waar de gemiddelde klusser prima mee uit de voeten kan. Klussen waar uitsluitend dit soort gereedschap voor nodig is, zal je niet snel door een ander laten doen: dat gaat prima zelf. Maar wat nu als er zwaarder materiaal nodig is?

Een boormachine hebben we allemaal wel in huis. Maar wil je een gat gaan boren in de vloer van je huis, bijvoorbeeld om een leiding naar buiten te leggen, of moet er gefreesd worden, dan wordt het een heel ander verhaal. Net als wanneer je tijdens een grote verbouwing bijvoorbeeld je trap, en daarmee ook je trapgat wil gaan verplaatsen. Om door je plafond heen te komen, heb je heel ander gereedschap nodig dan je zelf in huis hebt!

gereedschap groot gebruiken
gereedschap groot gebruiken

Doe je het zelf?
Het meeste materiaal dat je voor dit soort klussen nodig hebt, kun je kopen of huren, bijvoorbeeld bij de betere bouwmarkt. De kosten zijn vaak aanzienlijk, en het bedienen van het gereedschap niet makkelijk. Reken dus goed uit of het wel de moeite is om voor die ene klus tot aankoop over te gaan of zelf urenlang te gaan lopen prutsen, of dat het beter is om een vakman in te schakelen.

Dat geldt ook voor klussen buitenshuis, bijvoorbeeld aan de tuin, waar een graafmachine voor nodig is. Deze kan je als particulier vaak zelf wel huren, maar het bedienen is een vak apart. Het kan soms een stuk handiger zijn om de graafmachine of shovel machine door een professional te laten huren en bedienen. Dat zorgt er meestal voor dat de klus een stuk sneller en vaak ook beter gedaan wordt, en jij er verder geen omkijken naar hebt.