Je eigen huis ontwerpen

Zelf je woning ontwerpen doe je zo

Je eigen huis ontwerpen, indelen precies zoals jij het wil, is de droom van menige. Met verbouwen kom je wel in de richting van een indeling naar eigen wens, maar is het niet volledig. De ruimtes binnen worden bepaald hoe de buitenmuren nou eenmaal staan en bij bouwen van de grond af, bepaal jij dat.

Zelf ontwerpen zelf bouwen

De enige mensen die ik ken met een huis naar eigen ontwerp, zijn ook mensen die hun huis zelf gebouwd hebben. De uitzondering, een huis samen met een architect ontworpen, is dan niet zelf gebouwd maar een houtskeletbouw woning. Dit is overigens het beste huis van allemaal; de volledig zelf ontworpen woningen zonder hulp van een architect zien er van buiten wel mooi uit, maar zijn niet zonder problemen. En die problemen zijn echt van die bouwkundige problemen die nadien niet zomaar op te lossen zijn. Deze nadelen moeten echt weggestreept worden tegen het voordeel; een indeling die je precies hebt zoals je die wil hebben. Wijs zal dan zijn om toch een architectenbureau in de arm te nemen. Een woning is een duurzaam product en dat vergt een investering.

Je huis zelf ontwerpen

Tussenoplossingen

Een bestaande woning aanschaffen en dat volledig verbouwen naar eigen smaak, of gelijk goed investeren en dat ideale huis laten ontwerpen door een architect, is het overwegen waard. Bij volledig zelf ontwerpen wil je nog wel eens iets over het hoofd zien, en dan zit je met een woning met optrekkend vocht wat resulteert in beschimmelde muren. Bedenk ook dat een extravagant huis niet zomaar te verkopen is. En echt een huis naar eigen smaak met wat bouwfouten moet je als onverkoopbaar beschouwen. Om daar vanaf te komen moet je zo een ton van de prijs af doen, en dat noem ik onverkoopbaar. Om echt een huis volledig zelf te ontwerpen moet je van veel technische zaken verstand hebben.