Voordat bij een renovatieproject begint dakbedekking te verwijderen is het belangrijk om je goed in te lezen. Er zijn namelijk verschillende dingen waar je goed op moet letten en soms is het verwijderen van de oude dakbedekking helemaal niet nodig. Dit is afhankelijk van het type dakbedekking. Dakpannen dienen logischerwijs verwijderd te worden, maar bitumen dakbedekking kan in veel gevallen blijven liggen. Wil je hier goed advies over? Neem contact op met Dakwerk. Zij zijn een dakdekker in Harderwijk en gespecialiseerd in vele soorten dakbedekkingen.
Hoe dakbedekking verwijderen?
Het verwijderen van dakbedekking is natuurlijk sterk afhankelijk van het type dakbedekking. Dakpannen en dakshingles dienen simpelweg van het dak gepakt te worden. Bij bitumen of kunststof dakbedekking als PVC, EPDM en ECB is dit minder makkelijk. In dit geval is er professioneel verwijderingsgereedschap nodig om de dakbedekking te verwijderen zonder de onderliggende dakplaten te beschadigen. Het is dan ook niet onverstandig om dit soort dakbedekkingen te laten verwijderen door een gespecialiseerd dakdekkersbedrijf.
Afvoeren van dakbedekking
Oude dakbedekking mag niet zomaar bij het normale en huis, tuin en keukenafval geplaatst worden. Dit moet apart afgevoerd worden naar een stortlocatie. Wanneer je met een dakdekker in zee gaat, zullen zij dit voor je verzorgen. In het geval van bitumen dakbedekking, oftewel dakleer, moet je ongeveer rekenen op €200 aan storingskosten per ton. Gezien het gewicht van dit materiaal kunnen de kosten hiervoor behoorlijk oplopen. Informeer hier vooral even naar bij je dakdekker of stortlocatie om niet voor verassingen te komen staan.
Waar nog op te letten
Bij het verwijderen van ouder dakbedekking bestaat de kans dat je asbest tegenkomt. Asbest werd voor 1992 regelmatig toegepast op daken. Wanneer dit materiaal verstoft kan dit erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om van te voren een dak inspectie te laten doen om zo zeker te weten of het dak asbest bevat.