Energie besparen met zonnepanelen

Zonnepanelen aanleggen door professionals

Energie wordt steeds duurder en het einde van de prijsstijging is nog niet in zicht. Tegelijkertijd worden zonnepanelen goedkoper. Naast een dalende prijs voor de zonnepanelen zelf, kun je voorlopig de BTW op aanschaf én installatie van de zonnepanelen terugvragen. Sommige gemeentes geven daarnaast ook nog subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Laatste maar zeker niet minst belangrijke voordeel is natuurlijk een lager energieverbruik. Goed voor je portemonnee en het milieu. Als je huis er geschikt voor is, dan zijn zonnepanelen een goede investering. Met de huidige generatie zonnepanelen heb je de investering in ongeveer 10 jaar terugverdiend.

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

In principe is het op ieder huis mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Het ene huis is echter meer geschikt dan het andere huis. Een huis met een plat dak is nog het beste geschikt. Op een plat dak kunnen de zonnepanelen altijd in de ideale stand gemonteerd worden. Zo leveren de zonnepanelen gedurende het hele jaar de meeste energie op. Als je een puntdak hebt, dan is het voor de zonnepanelen het meest ideaal om ze op de naar het zuiden gerichte kant van het dak te installeren. Oost of west kan ook, maar dan is de opbrengst minder en de terugverdientijd langer. De leveranciers van zonnepanelen bieden vaak een handige tool op hun website waarmee je het rendement van zonnepanelen op jouw huis kunt uitrekenen.

Zelf plaatsen of laten doen?

Als je eenmaal besloten hebt om zonnepanelen aan te schaffen, kom je op de vraag of je ze zelf gaat plaatsen of dat je het laat doen. De complete installatie bestaat naast de zonnepanelen uit bekabeling en een omvormer die op de meterkast moet worden aangesloten. Al met al specialistisch werk. Als je zelf goed thuis bent in de materie, dan is zelf installeren prima te doen. Ben je echter minder goed op de hoogte, dan is het aan te raden om voor een volledig pakket inclusief installatie te kiezen.