Help! Vocht in huis: de oplossingen

Natte druppels

Heb je last van vocht in huis? Dat is erg vervelend! Vocht in huis brengt niet alleen schade toe aan je woning, maar ook aan je gezondheid. Het is belangrijk om te weten welk soort vochtprobleem er bij jou speelt, zodat het gericht aangepakt kan worden. Ieder vochtprobleem vereist een andere methode. In deze blog lees je de oplossingen voor vocht in huis. 

Van welk vochtprobleem heb ik last?

Zoals hierboven al benoemd zijn er verschillende soorten vochtproblemen. Ieder vochtprobleem heeft een andere oorzaak en oplossing. Je leest hieronder meer over de soorten vochtproblemen en hoe je ze kunt herkennen. 

 

  • Optrekkend vocht: optrekkend vocht wordt ook wel opstijgend vocht genoemd. Het wordt veroorzaakt doordat grondwater zich via de muur omhoog trekt. De vochtplekken bevinden zich dan ook op maximaal 1 meter hoogte boven de grond.
  • Doorslaand vocht: doorslaand vocht ontstaat op het moment dat regenwater via de buitenmuur naar binnen trekt. Dit kan omdat de gevel beschadigd of poreus is. De vochtplekken kunnen zich overal op de muur bevinden.
  • Condensatie vocht: condensatievocht wordt ook wel leefvocht genoemd en dat is niet voor niets: het ontstaat tijdens huishoudelijke bezigheden zoals wassen, koken en drogen. Je krijgt problemen met condensatievocht bij gebrek aan ventilatie. Condens vormt zich op koude oppervlaktes zoals ramen en muren. 
Vochtplekken op de muur
Vochtplekken op de muur

Vocht in huis oplossen: methodes van vochtbestrijding

De methode van vochtbestrijding verschilt per soort vochtprobleem. Ieder vochtprobleem heeft een andere oorzaak en het is daarom belangrijk om deze oorzaak op te lossen. Het wordt aangeraden om altijd een vochtspecialist in te schakelen voor het stellen van de juiste diagnose en het oplossen van het vochtprobleem. Doe je het niet, dan loop je het risico dat je het vochtprobleem niet kunt oplossen. De gevolgen zijn dan alleen maar groter.

 

Heb je last van optrekkend vocht? Dan kun je ervoor kiezen om de muren te onderkappen, injecteren of een carebrick systeem te laten plaatsen. Bij onderkappen wordt er een horizontale vochtkering onder de buitenmuur geplaatst. Wanneer je kiest voor injecteren, wordt er een vochtwerend middel in de muur gespoten. Een carebrick systeem houdt in dat er keramische kokers in de muur worden geplaatst, waardoor er luchtdoorstroming ontstaat. 

 

Wanneer je last hebt van doorslaand vocht, kun je de muur impregneren. De muur wordt dan waterdicht gemaakt met een impregneer middel. Ook kun je voor nieuwe gevelbekleding kiezen, maar let er wel op dat je hier een vergunning voor nodig hebt. Je verandert namelijk de aanblik van je woning.

 

Het bestrijden van condensatievocht doe je door goed te ventileren. Dit kun je zelf doen door ramen en deuren minimaal 15 minuten per dag wagen wijd open te zetten. Maar, je kunt ook de ventilatieroosters boven de ramen en deuren 24 uur per dag open laten staan. Een andere optie is het laten plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem.