Een nieuwe keuken moet goed gepland worden. Vooral bij nieuwbouw loont het de moeite om al in een heel vroeg stadium met de keukenplanning te beginnen. Met sommige zaken moet je immers al tijdens de bouw rekening houden. Doe je dat niet dan is het later vaak moeilijk en duur om het alsnog aan te pakken. Bijvoorbeeld de aansluitingen in de vloer, als je een kookeiland wil. In dit blog de basistips voor het plannen van je nieuwe keuken. Stap voor stap richting je droomkeuken zodat je volledig voorbereid bent op het gesprek met de keukenprofessional.
1. Budget bepalen
De ideale keuken is zowel een leefruimte als een werkplaats. Aan de ene kant functioneel, aan de andere kant een plek om je goed te voelen. Probeer een zo realistisch en vast mogelijke prijs vast te stellen voor je nieuwe keuken. Dit geeft de projectplanning zekerheid en structuur. Het budget vormt het kader voor een voorselectie van materialen, apparatuur en ontwerpopties en is van invloed op het je kunt of wilt uitgeven aan de nieuwe keuken.
2. Behoefte analyseren
Wat is je woonsituatie, wat zijn je persoonlijke behoeften? Wat zoek je in een nieuw keukenontwerp? Hoe vaak en hoe uitgebreid kook je Heb je vaak gasten? Op basis van de antwoorden kun je beslissingen nemen over apparatuur en meubilair: heb je een grote eettafel nodig of meer een kleine ontbijthoek? Waar zal de keuken voor gebruikt worden? Alleen om te koken? Als eetkamer en ontmoetingsplaats in het huis? Als woonkeuken en voor de kinderopvang? Wie is de hoofdrolspeler in de keuken? Hoe lang is hij of zij? Is hij of zij rechts- of linkshandig?
3. Ruimte bepalen
Tenzij je van plan bent een nieuw huis te bouwen of de indeling van je huis op een andere manier kunt beïnvloeden, ligt de vorm en grootte van de keukenruimte vast. De grootte van de ruimte, de afmetingen en de geometrie van de ruimte zullen bepalen welke keukenvorm het beste is. Een eerste schets van de droomkeuken en enkele foto’s van de bestaande situatie zijn zeer nuttig bij een bezoek aan de keukenstudio. In deze eerste stap hangt de nauwkeurigheid niet af van de laatste centimeter. Voordat de planning echt begint, zal de planner of installateur de ruimte nog eens tot in detail opmeten!
4. Uitzoeken apparatuur
Bij het vervangen van een keuken zijn nieuwe aansluitingen vaak moeilijk te installeren. Verbouwingen kosten veel geld – vooral als de water- en elektriciteitsaansluitingen samen met het fornuis en de gootsteen moeten worden verplaatst. Zolang de keukenindeling voor jou praktisch is en de leidingen in goede staat verkeren, is het niet nodig om bij een keukenrenovatie of -modernisering hier alles over te doen. Bij nieuwbouw is dat vaak nog zelf te bepalen.
5. Welke stijl?
Als het op stijl aankomt, kan in principe alles. Je nieuwe keuken moet echter wel bij de rest van je inrichting passen.
6. Uitvoering en oplevering
Goed voorbereid, kun je nu beginnen met de concrete uitvoering van je nieuwe keuken met de experts van een keukenstudio. Verduidelijk de fabricage- en levertijden en of vervoer en montage in de prijs zijn inbegrepen.