Laat je huis in waarde toenemen: 3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Vocht. Met name in de wat oudere huizen kan vocht je grootste vijand zijn. De nadelen van een vochtige kelder zijn dan ook niet mis: Voedsel bederft sneller, er kunnen vieze en zelfs ongezonde schimmels ontstaan en het energieverbruik zal stijgen. Een huis met een vochtige kelder is simpelweg minder waard dan een huis waar deze problemen niet spelen.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om je kelder waterdicht te maken. Welke methode het beste is voor jouw kelder zal afhangen van de ernst van de situatie. Hieronder volgt een overzicht van de drie meest gebruikte methodes.

1. Stijve bekuiping

De eenvoudigste manier om vochtvorming in je kelder tegen te gaan wordt ‘stijve bekuiping’ genoemd. Als eerste worden de vloer en wanden volledig stofvrij gemaakt. In veel gevallen zal men eerst een primer aanbrengen, alvorens de vloer en de wanden worden ingesmeerd met een speciale, waterdichte pasta. De primer is er om te zorgen voor een goede hechting en in veel gevallen zal men de pasta 2 of 3 keer insmeren om het gewenste resultaat te krijgen.

2. Soepele bekuiping

Deze methode is een stuk ingrijpender dan stijve bekuiping, maar daarmee wel genadeloos effectief tegen vocht. Bij soepele bekuiping worden de vloer en wanden beplakt met een speciaal soort folie. Op dit folie wordt vervolgens een nieuwe laag gemetseld. Het zal je duidelijk zijn dat deze methode een stuk rigoureuzer dan stijve bekuiping. Het voordeel is wel dat vocht na soepele bekuiping zo goed als geen kans meer heeft om je kelder binnen te dringen.

3. Drainage

Het bekende spreekwoord pompen of verzuipen zal je te binnen schieten wanneer je je kelder laat draineren. Wanneer je last hebt van een laag water op je keldervloer zal men een zogeheten noppenmembraan op je vloer leggen. Deze leidt al het water naar één punt, waar een pomp staat. Deze pomp is zo ingesteld dat ze begint te werken op het moment dat water wordt gedetecteerd.

3 soorten drainage

Het draineren van een kelder hoeft overigens niet alleen maar betrekking te hebben op vocht dat zich op de vloer heeft verzameld. Er bestaat ook zoiets als randdrainage en wanddrainage. De naam zegt eigenlijk al waartoe beiden dienen. Bij randdrainage wordt vocht dat zich in de randen van de kelder heeft verzameld gedraineerd. Bij wanddrainage zijn het de wanden die van een noppenmembraan worden voorzien.

Welke methode is het meest geschikt?

De drie manieren om vocht in je kelder tegen te gaan verschillen onderling nogal. De ene is een stuk arbeidsintensiever dan de andere en als gevolg verschillen de prijzen ook. De belangrijkste overweging zal in de praktijk echter niet zijn hoeveel het kost, maar waar het vocht vandaan komt. De hierboven beschreven methodes zijn alle drie erg effectief, maar alleen als ze om de juiste reden worden ingezet. Bij het kiezen van een methode zal dan ook altijd worden gekeken naar twee dingen: De oorzaak van het probleem en de ernst ervan.

Wat kost het?

De prijs van het tegengaan van vocht in je kelder zal afhankelijk zijn van de methode die wordt toegepast. Natuurlijk is het altijd mogelijk een offerte op te vragen, maar je zal rekening moeten houden met een prijs van enkele honderden Euro’s.

Echter belangrijker dan de kosten van het oplossen van vochtproblemen in je kelder zijn de opbrengsten. In de eerste plaats zul je direct merken dat je energierekening omlaag gaat. Bovendien kun je de kelder weer gebruiken als opslagplaats voor voedsel, zonder je zorgen te hoeven maken over de mogelijk slechte hygiëne. En misschien wel het grootste voordeel: Een huis zonder vochtproblemen is meer waard. Hoe je in je kelder ook afrekent met vocht, het is een investering die zich dus zeker terug zal betalen.